• info@vrouwelijkemanagervanhetjaar.nl

Vakantiekrachten inzetten? Lees hier wat u moet weten!

Vakantiekrachten inzetten? Lees hier wat u moet weten!

De inzet van vakantiekrachten

Voor u het weet is het weer bijna vakantie. Vele scholieren en studenten hebben dan weer wat tijd over om extra geld te verdienen. Velen kiezen er dan voor om vakantiewerk te verrichten. Veel bedrijven hebben in de vakantieperiode een grote behoefte aan flexibel inzetbare werknemers. Denk aan bedrijven waar vooral sprake is van seizoenswerk of waarbij het personeel op vakantie gaat. Weet u al hoe u uw personeel gaat inplannen? En hoe u alles moet regelen betreft de salarisadministratie? In dit blog leest u meer over het uitbesteden van uw salarisadministratie aan een payrollbedrijf.

Welke regeling geldt voor vakantiekrachten?

Voor vakantiekrachten is weer een aparte regeling, waarbij rekening gehouden wordt met scholieren en studenten die tijdens de vakantie niet meer dan 60 dagen werken. De vakantiekrachten zijn veelal minderjarig, wat het minimumjeugdloon van toepassing maakt. De arbeid mag hierbij niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarbij dienen jongeren beschermd te worden tegen werken tot late uren en het maken van lange werkdagen. Ook voor vakantiekrachten geldt dat loonheffingen, werkgeversheffingen en premies moeten worden ingehouden.

Wat houdt de ketenregeling in voor uw vakantiekrachten?

De ketenregeling bepaalt wanneer een tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract. Normaliter wordt een tijdelijk contract een vast contract wanneer er meer dan drie tijdelijke contracten in twee jaar zijn afgesloten. Bij de afsluiting van het vierde contract, is dit een vast contract. Wanneer u als werkgever te maken krijgt met vakantiekrachten die iedere vakantie willen werken, kan dit een lastige regelgeving zijn. Hierdoor kunnen ervaren krachten niet zomaar flexibel terug in dienst worden genomen binnen uw bedrijf.

Wat kan een payrollbedrijf voor u betekenen?

Een payrollbedrijf kan het juridisch werkgeverschap geheel van u overnemen. Op grond van de ABU CAO geldt er namelijk een afwijkende regeling, wat het fasensysteem wordt genoemd. Dit betekent dat waar normaliter een medewerker na twee jaar opeenvolgende tijdelijke contracten een vast contract krijgt, dit bij een payrollbedrijf pas na 5,5 jaar het geval is. Wenst u vakantiekrachten in te zetten, dan brengt dit veel administratief papierwerk met zich mee. Denk aan de opmaak van arbeidscontracten, de loonuitbetalingen en het bijhouden hiervan, evenals het afdragen van de wettelijke premies. De ABU CAO regeling voor vakantiekrachten geldt voor de periode juni, juli en augustus. Voor de feestdagen gelden weer afwijkende arbeidsvoorwaarden. Besteed u uw juridisch werkgeverschap aan een payrollbedrijf uit, dan heeft u hier geen omkijken meer naar en wordt alles voor u geregeld met betrekking tot uw personeelszaken. Bent u ook nieuwsgierig geworden? Benader dan eens een payrollbedrijf en vraag om meer informatie!

charlie